
Ce este spuma poliuretanică?
Spuma poliuretanică este un material termoizolant folosit pe scară largă în construcții cu dorința de a crește eficiența energetică .
Este fabricată prin amestecarea a două componente principale: polioli și izocianate. Aceste două componente sunt combinate într-o reacție chimică care produce o spumă cu structură închisă sau deschisă.
Ce conține spuma poliuretanică?

Spuma poliuretanică este un material compus dintr-o listă lungă de substanțe chimice toxice pentru sănătatea umană.
Printre aceste substanțe se numără și aditivi ignifugi periculoși cu efecte negative asupra sistemului endocrin și sunt considerați cancerigeni.
Paradoxal spuselor montatorilor de spuma poliuretanica, aceasta este în sine inflamabilă.
Atunci când este expusă la flacără , poate să ardă, emițând în acest proces substanțe chimice extrem de toxice. Inclusiv dioxine, ceea ce poate prezenta riscuri pentru sănătatea umană și mediul înconjurător.
Pe lângă efectele asupra sănătății umane, spuma poliuretanică are o amprentă de carbon semnificativă, fiind bazată pe combustibili fosili.
Izolarea unei case cu spumă poliuretanică emite mai mult CO2 în atmosferă decât salvează pe parcursul vieții casei.
Aceste afirmații sunt susținute de către GREEN REPORT care este o sursa zilnică de informații pentru cititori responsabili.
Jurnaliștii Green Report acoperă o vastă arie de subiecte, de la problemele de zi cu zi ale cetățenilor. Precum poluarea aerului sau dispariția spațiilor până la antreprenoriat verde, legislație de mediu sau inițiative ale organizațiilor neguvernamentale.
Riscul la care ne expunem sănătatea!
Un studiu realizat de organizația Energy Efficiency for All, spuma poliuretanică este cotată ca cel mai periculos material de izolație. Când vine vorba de efectele asupra sănătății umane, unii oameni pot dezvolta sensibilități la substanțele toxice din spumă.
Conform Agenției Americane pentru Protecția Mediului (EPA), oamenii expuși la chimicalele din spuma poliuretanică în timpul sau după procesul de instalare riscă să dezvolte astm și alte probleme ale plămânilor și căilor respiratorii, precum și iritații ale pielii și ochilor.
Preocupări legate de mediu și sustenabilitate.
Producția spumei poliuretanice implică emisii semnificative de dioxid de carbon (CO2). Procesul de fabricație necesită materii prime pe bază de petrol și producția de CO2 prin reacții chimice.
Reciclarea spumei poliuretanice este dificilă, iar multe forme de spumă pot sfârși pe depozitele de deșeuri. De asemenea, scoaterea spumei dintr-o clădire este o provocare și duce la deteriorarea sa. Reciclarea și reutilizarea devin dificile, ba chiar imposibile .
Spuma poliuretanică conține substanțe chimice nocive, cum ar fi izocianatele, care pot avea impact asupra sănătății umane și a mediului înconjurător în timpul procesului de producție, exploatare sau în cazul expunerii la foc.
Deși spuma poliuretanică este durabilă, aceasta poate elibera substanțe chimice sau să se degradeze în timp, ceea ce poate ridica îngrijorări în ceea ce privește impactul asupra mediului pe termen lung.
Știați că…în unele state vinderea, ipotecarea sau asigurarea locuințelor izolate cu spumă poliuretanică nu este acceptată?!

În urma unor studii din Marea Britanie s-a constatat și demonstrat că termoizolația cu spumă poliuretanică poate aduce prejudicii importante unei locuințe prin generarea unor probleme care țin de apariția mucegaiului, condensului și a distrugerii implicite a tuturor componentelor din lemn care sunt expuse la acest material.
Toate aceste cauze determină imposibilitatea vinderii, ipotecării sau chiar asigurării locuințelor termoizolate prin această metodă nocivă locuinței și sănătății umane.
Problema care a determinat implementarea acestor condiții a fost generată de faptul că spuma poliuretanică expune cheresteaua la pericol de descompunere prin apariția condensului și a mucegaiului pe întreaga structură a acoperișului.
Descompunerea este rezultatul incapacității spumei poliuretanice de a permite casei să „respire” mai exact să facă posibilă eliminarea surplusului de umiditate dezvoltat de fiecare casă în parte doar prin simpla sa locuire.
Eliminarea surplusului de umiditate se face prin intermediul sistemului complex al acoperișului care prevede o membrana anti-condens montată sub învelitoarea șarpantei cu rolul final de a menține termoizolația și structura acoperișului în permanență uscată.
Montarea spumei poliuretanice în cadrul unei șarpente din lemn duce într-o perioadă relativă scurtă de timp la distrugerea iremediabilă a structurii de rezistență a acoperișului, care poate determina costuri importante de reabilitare.
Spuma poliuretanică poate fi eficientă doar în cazul în care este montată în cadrul unei construcții industriale din structură metalică. Aceasta nu dispune de difuzie de vapori, transfer de umiditate care să determine ulterior apariția problemelor enumerate anterior.
În concluzie, termoizolația din spumă poliuretanică are atât beneficii, cât și dezavantaje în ceea ce privește impactul asupra mediului.
Este important ca industria și consumatorii să ia în considerare aceste aspecte. Căutați soluții pentru a reduce impactul negativ și a promova utilizarea sustenabilă a acestui material.

De ce trebuie să ținem cont când ne hotărâm să ne termoizolăm locuința?
Înainte de a alege un material de izolație pentru o construcție, este recomandabil să se efectueze o cercetare amănunțită. Trebuie să se țină cont de prioritățile individuale ale eficienței energetice, costurilor, durabilității și impactului asupra sănătății și mediului.
Din aceste motive, mulți oameni sunt interesați de alternative mai sigure și mai ecologice pentru izolația clădirilor.
Materialele naturale, cum ar fi celuloza, lâna, cânepa, paiele, bumbacul reciclat sau izolația din materiale bazate pe lemn. Aceste sunt considerate opțiuni mai prietenoase cu mediul și cu potențial mai redus de impact asupra sănătății umane.
Cu toate acestea, fiecare material de izolație are propriile sale avantaje și dezavantaje. Alegerea depinde de nevoile specifice ale proiectului și de preocupările individuale legate de mediu și sănătate.
Este întotdeauna recomandabil să vă consultați cu experți în construcții și să se țină cont de reglementările locale și naționale atunci când se iau decizii cu privire la izolația unei clădiri.
Consultarea cu experți în construcții și mediu poate ajuta la luarea unei decizii informate care să nu genereze probleme și care să-și atingă scopul investiției.
Mai jos puteți găsi un reportaj în legătura cu acest tip de termoizolație și concluziile la care specialiștii au ajuns.
-
Importanța etanșării în clădirile nZEB/ZEB și eficiența izolației cu celuloză
Problemele de etanșare și punțile termice Importanța etanșării în clădirile nZEB/ZEB și eficiența izolației cu celuloză este crucială pentru eficiența energetică. Pierderile de căldură prin punți termice și scurgerile de aer pot duce la un consum ridicat de energie. Printre cele mai frecvente probleme întâlnite se numără: Îmbinările slab etanșate între pereți și ferestre;
-
Izolația cu celuloză – Soluția ideală pentru izolare termică și fonică
Izolația cu celuloză este o soluție modernă și performantă de izolare termică și fonică, realizată prin injectarea sub presiune în spațiul de izolat a fibrei de celuloză. Materia primă este compusă din material organic obținut prin reciclarea hârtiei, ignifugat, aditivat cu soluție antiseptică pentru prevenirea apariției fungilor și tratat împotriva dăunătorilor (ex. rozătoare, insecte).
-
Izolația cu celuloză vs. vata bazaltică – Preț, Avantaje și Economii
Introducere Izolația cu celuloză este o soluție ecologică și eficientă pentru creșterea confortului termic și reducerea costurilor energetice. Atunci când alegem un sistem de izolație cu celuloză, prețul nu este doar un indicator al costului final, ci reflectă direct calitatea materialului, experiența aplicatorului și conformitatea lucrării. În acest articol, vom analiza cât costă izolația cu
[…] Iată de ce o membrană cu SD variabil este o alegere bună: […]
[…] Afla mai multe informații utile despre ce trebuie să ai in vedere atunci când termoizolați cu sp… […]
[…] Vrei să afli o comparație între tremoizolația industrială din spuma poliuretanică si termoizol… […]